gyógytornász-manuálterapeuta
Szolnok, Baross u. 48.
(+36) 70/250-2613

Szolgáltatások

Gyógytorna

A gyógytorna tulajdonképpen speciálisan összeállított gyógyító mozgások összessége. Személyre és problémára szabott edzés, melynek hatására a mozgásszervi problémák, fájdalmak, korlátok oldódnak, enyhülnek, sok esetben pedig teljes gyógyulás érhető el általa.


Manuálterápia

A manuálterápia a csontok, izmok és az ízületi rendszer működészavaraival, azok visszafordítható elváltozásainak vizsgálatával és terápiájával foglalkozik. Ezen rendszerek működészavarait az ízületek csökkent vagy túlzott mozgékonysága jelzi. A csökkent mozgékonyságot hívjuk ízületi blokknak, amelyhez mindig társul bizonyos izmok, lágyrészek, inak merevsége, fájdalmassága. A manuálterápiát az ízületek csökkent mozgékonysága esetén eredményesen használhatjuk. A kezelés célja, hogy feloldja a blokkolódást és visszaállítsa az ízület normális mozgathatóságát. Ettől a páciens fájdalma szűnik, mozgáskorlátozottsága oldódik, általános közérzete, hangulata jelentősen javul.

Az ízületi blokkok kialakulásának okai a következők lehetnek:

A fokozott vagy túlzott ízületi mozgást pedig a korrekt tartás és a test funkcionális használatának tanításával lehet kezelni. Ebben az esetben elengedhetetlen a problémás ízület, testtájék funkcionális erősítése.

A manuálterápiás kezelést mindig kiegészítjük speciális, célirányos otthoni feladatokkal, tornával. Ennek oka, hogy amit a kezelés során jó helyzetbe sikerült hozni (ízületet helyre tenni, izomfeszülést oldani) azt az arra hivatott tartó izom és szalagrendszer képes legyen ott is tartani. Különben nem szüntetjük meg a kiváltó okot és a probléma újratermelődik.

Kezelés menete:

Első alkalommal testtartás analízis, mozgásvizsgálat, speciális tesztek elvégzése, kiértékelése történik. Fontos kiegészítői lehetnek a manuálterápiás vizsgálatnak a képalkotó diagnosztikai eljárások (mint például a röntgen, CT, MR, illetve csontsűrűség vizsgálat), de sohasem helyettesíthetik azt!

Az eredmények tükrében a terápiás cél és a hozzárendelhető terápiás módszerek meghatározása következik. Minderről a terapeuta részletes és érthető módon tájékoztatja a pácienst, majd a továbbiakról közös döntés születik. Amennyiben az együttműködés mellett döntünk megkezdődik a kezelés.

A kezelések során a gerincet, az izmokat, az ízületeket egy, vagy több ismételt speciális mozdulattal kezeljük. Ezek az úgynevezett műfogások. Fontos megemlíteni, hogy ezen fogásokkal csak olyan elváltozások kezelhetők, melyek helyreállítása anatómiailag lehetséges.

Ezért is nagyon fontos előfeltétele a manuálterápia alkalmazásának a részletes mozgásszervi vizsgálat, mert a panaszok eredetének ismeretében lehet csak eldönteni, hogy e módszer alkalmazható-e, vagy más kezelést kell választani.  Mindig az adott problémának megfelelően kell az alkalmazandó technikát, fogást megválasztani. Hatásos lehet, ha a műfogások előtt a blokkal összefüggő izomspazmus/ok oldását elvégezzük bizonyos izomtechnikákkal. Ilyenkor kombinálhatjuk a manuálterápiát a hagyományosan gyógytornának nevezett kezeléseket. Az így előkészített területen könnyebben és hatásosabban lehet alkalmazni a konkrét műfogásokat.

Milyen esetekben alkalmazható?

A manuálterápiát "a paramedicinához, illetve az alternatív medicina valamely ágához sorolják, holott inkább a hagyományos, ún. nyugati orvosláshoz áll közel, mivel hatásmechanizmusa hagyományos orvostudomány ismeretanyagán alapul. A manuális medicina - mint gyógymód - a mozgás szervrendszerének visszafordítható működési zavaraival foglalkozik, kézzel végzett technikákat alkalmaz a gerinc és perifériás ízületek elváltozásainak diagnosztikájára és kezelésére. Az 1997-es egészségügyi törvény a manuális medicinát azon természetgyógyászati tevékenységek közé sorolta, amelyet csak orvosok, illetve - a gerincmanipulációk kivételével - csak gyógytornászok alkalmazhatnak. A manuális gyógymódnál a kezelés menetét és a kezelési technikát az aktuális tüneti diagnózis határozza meg, a diagnosztikánál pedig igen nagy jelentősége van a mozgásszervi funkcióanalízisnek. A manuális terápia az ízületi működés helyreállítására irányuló műfogások rendszere, amelynek során a kezelő mechanikus energiát alkalmaz." forrás: manualismedicina.hu


Szülés utáni regenerációs mozgásprogram

Amennyiben szerencsésen, szövődmény nélkül lezajlik a szülés, és utána egyszerűen csak szeretnéd visszanyerni régi formádat, erődet vagy akár még annál is jobb kondíciót szerezni, akkor ajánlott, hogy szakember segítségével végezd, hogy nehogy károsodást okozz szervezetednek. Ha pedig valami panasz, fájdalom, mozgáskorlátozottság lép fel, akkor egyértelműen szükséged van segítségre.

Az alábbi esetek fokozott figyelmet érdemelnek:


Időskori kondicionáló mozgásprogram

Tényként fogadhatjuk el, hogy a mozgás, torna és ha kell a rehabilitáció, életkortól függetlenül életünk elengedhetetlen része. Így mikor az érettebb korba lépünk is szükség van a mindennapi mozgásra. Előfordulhat, hogy ilyenkor már kísér bennünket néhány belgyógyászati probléma, kis kopások, meszesedések, esetleg csontritkulás. Emiatt elképzelhető, hogy az eddig megszokott mozgáson változtatni kell, hogy az továbbra is az egészséget szolgálja. Egy szakember segíthet összeállítani olyan mozgásprogramot, amely szükség esetén gyógyítja a fennálló akut problémát, sérülést, illetve hosszútávon jó aktivitást és közérzetet teremt a mindennapokban. Ilyen esetben is állok rendelkezésére.


Fascia kezelések, nyújtás, streching

A fascia a testben a legnagyobb mennyiségben előforduló egyfajta kötőszövet. A struktúrája állandó normál tenzio (feszülés) alatt van, ez a tenzio tartja össze a testet és áll ellen a folyamatosan ható külső ingereknek. Összeköti a test izmait inait és ízületeit, tulajdonképpen ez egy erőátviteli háló, melynek köszönhető a test egyensúlya, integritása.

Amikor tartósan egy pozícióban vagy (ülő munka), illetve gyakran ismételsz egy-egy mozdulatot (sport specifikus mozgások, egyoldalú munkavégzés) akkor a fasciád megvastagszik, azokon a helyeken, ahol ezek a terhelések hatnak. Jellemzően kollagén raktározódik ezeken a területeken, mert a test így próbálja megerősíteni az igénybe vett részeket. Ezzel az a probléma, hogy a kollagén merev és rugalmatlan, tehát ezek a területek is merevek és rugalmatlanok lesznek. Ebből kifolyólag egyenes az út az izomegyensúly felbomlásához és a kóros mozgásrendszeri állapot kialakulásához, pl.: fájdalom, mozgáskorlátozottság.

Ezeken az állapotokon és a velük járó fájdalmakon tud nagyon hatásosan segíteni ez a technika. A meghatározott vonalak mentén történő nyújtás mellett célirányos mozdulatok sora alkotja a terápia lényegét.


Konzultáció, mozgásvizsgálat, állapotfelmérés

Valamilyen mozgásszervrendszert érintő aktuálisan meglévő és panaszt okozó állapot konzultációja. Terápiás lehetőségek megbeszélése, tanácsadás. Gyerekek, fiatal felnőttek mozgással, testtartással kapcsolatos problémáinak és azok jövőbeni várható hatásainak megbeszélése.


Erőnlét javítás, kondicionálás mozgásszervi problémák ellenére

Olyan mozgásprogramot takar, amire akkor van szükség, ha aktuálisan semmi komoly, korlátozó probléma nem áll fenn, de a háttérben bizonyos egészségügyi gondok már jelentkeztek (pl. magas vérnyomás, enyhe ritmuszavar, ízületi kopások, gerincproblémák, cukorbetegség, stb.) és emiatt szükség van életmód váltásra az egészség megőrzéséhez.


Prevenciós, munkahelyi torna, tartás edukáció, előadások cégek számára

Kisebb- nagyobb cégek és vállalkozások részére olyan előadás megtartása, ami segíti az alkalmazottak jobb és egészségesebb test- és gerinchasználatát. Az előadás elméleti és gyakorlati részből áll. Tartalmazza a mai tudomány szerinti optimális gerinchasználat és tartás kontroll oktatását elméleti és helyi gyakorlati szinten. Főleg irodákban dolgozó és ülőmunkát végző munkavállalók részére hasznos.

André Anikó

gyógytornász-manuálterapeuta

Szolnok, Baross u. 48.
+36-70/250-2613
info@gyogytorna-terapia.hu
© André Anikó | Minden jog fenntartva